Електронні адреси бібліотеки: gmail biblioteka.cnu@gmail.comemail biblioteka.cnu@ukr.netemail 1 biblioteka@cdu.edu.ua      Соціальні мережі бібліотеки: instagram Instagramfacbook Facebooktelegram Telegram

Все для Joomla . Бесплатные шаблоны и расширения.

Добровольці – Герої сьогодення

 1

Оборона Донецького аеропорту, 2014-2015. Хроніка бойових втрат : мартиролог. - Київ : Національний військово-історичний музей України, 2020. - 104 с.

 

У “Мартиролозі” можна знайти інформацію про 100 загиблих, а також зниклих безвісти “кіборгів” безпосередньо на території Донецького летовища (зокрема, у новому і старому терміналах, вежі, пожежній частині, злітно-посадковій смузі). У хронологічній послідовності наведено докладні дані про близько 300 поранених захисників ДАПу.

 

2

Незламні / Нац. гвардія України ; авт. проєкту Я. Сподар ; відп. за вип. В. Агібалова. - Київ : Іміджево-видавничий центр Національної гвардії України, 2020. - 105 с.

 

Ця книга присвячена - нашим бойовим побратимам. Тим, кому ми всі вдячні за силу духу, за приклад мужності і стійкості, який вони демонструють щодня. Велика бойов родина Національної гвардії України завжди про них пам'ятає й шанує їхню звитягу

3

Усна історія російсько-української війни (2014 - 2016 роки) : [спогади]. Вип. 2. 55-а окрема артилерійська бригада / Український ін-т нац. пам'яті, Запорізький нац. ун-т, Іст. ф-т, Запорізька облдержадміністрація [та ін.] ; редкол.: Г. Васильчук [та ін.]. - Київ : К.І.С., 2016. - 464 с.

У збірнику наведено результати опитування учасників війни на Сході України 2014 - 2016 рр. дослідниками історичного факультету Запорізького національного університету. До другого випуску серій увійшли спогади бійців 55-ї окремої бригади Збройних сил України - найбільшого з'єднання, що базується у місті Запоріжжя. Розкривається специфіка участі у війні артилерійських підрозділів. Інтерв'ю доповнені фотографіями із зони бойових дій.

4

Подобна, Є. В. Дівчата зрізають коси / Є. В. Подобна ; Український ін-т нац. пам'яті. - Київ : Люта справа, 2018. - 346 с.


Книга містить спогади 25 жінок-військових, що брали участь в АТО у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2018 рр. як стрілки, кулеметниці, медики, мінометниці, снайпери тощо. Це розповіді про бойові операції різних років на Луганщині та Донеччині, про звільнення українських міст та сіл від окупантів, спогади про побратимів, місцевих мешканців, воєнний побут, а також роздуми про становище жінки в українськомиу війську в різні періоди війни. Розповіді доповнені фотографіями із зоним бойових дій.

 
2020 03 16 11 01 28 01


Лінія фронту Канів. Хроніка подій. Як служать в АТО наші земляки : на основі публікацій канівської газети "Дніпрова Зірка". Ч. 1 / збір, упоряд. тексту М. Гламаздіна ; проект Є. Бруслиновського. - Канів : Канівська Прес-Група, 2016. - 88 с.


Книга містить розповіді про бійців, про їх службу в зоні АТО, побут, сподівання й надії, про які вони розповідали кореспондентам "Дніпрової Зірки" у телефонних розмовах або особисто, завітавши до редакції під час короткочасних відпусток із фронту.

 
2020 03 16 11 01 55 01


Пам'ять серця : збірка інформаційних та фотоматеріалів / упоряд. Л. М. Маліщук. - Черкаси : Чабаненко Ю. А., 2017. - 315 с.

 

Збірка інформаційних та фотоматеріалів "Пам'ять серця" присвячена військовослужбовцям, що загинули під час проведення антитерористичної операції. Збірка складається з двох частин: у першій розміщено інформаційні та фотоматеріали про 26-х героїв - жителів та вихідців із м. Черкаси, які загинули, захищаючи права й волю українського народу, державну незалежність та територіальну цілісність України, під час проведення антитерористичної операції, що з 2014 року триває в Донецькій та Луганській областях; у другій - учительські та учнівські твори про учасників АТО, а також про так званих внутрішньо переміщених осіб - жителів Донецької та Луганської областей, змушених залишити рідні домівки та втікати від неоголошеної війни в інші регіони держави, зокрема і в м. Черкаси, та про волонтерів, які організовують і постачають у зону проведення АТО матеріальну допомогу.

 
2020 03 16 11 02 27 01


Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО / О. Каліновська, О. Криштопа, Є. Назаренко [та ін.]. - Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 510 с.


Ця книга є свого роду енциклопедією війни. Основна мета чи, як модно зараз казати, місія - згадати все. День за днем. Уже понад п'ятисот діб. Крім інформаційної, у цієї книги є і терапевтечна місія. Підбірка новин про вбивства і наступи лякає. Крім хронології бойових дій, ви зможете прочитати аналітику, яка допомагає отримати розуміння і хоч трохи позбутися страх. І репортажі. Тих журналістів, які на власні очі бачили кров і сльози.

 
2020 03 16 11 03 05 01


Зубков, С. К. Події, що змінили Україну / С. К. Зубков, В. Л. Карнацевич, А. Ю. Хорошевський. - Х. : Факт, 2013. - 384 с.


До цієї книжки ввійшли нариси про події, що змінили історію України. Виникнення трипільської культури, заснування Києва та Львова, зародження Запорозької Січі, Переяславська рада, Полтавська битва, публікація «Енеїди» Котляревського, створення державного гімну України, бій під Крутами, Голодомор, аварія на Чорнобильській АЕС, введення в обіг гривні – це лише мала частка тем, що представлені у цьому виданні. Якби не було цих подій, історія України була б зовсім іншою. Якою – хто знає…

 
2020 03 16 11 03 55 01

Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2016 році : аналітична доп. до Щорічного Послання Президента України до ВР України / Нац. ін-т стратег. дослідж. ; редкол.: В. П. Горбулін, О. С. Власюк, О. М. Ляшенко ; відп. за вип. О. М. Романова. - Київ : НІСД, 2016. - 688 с.
 
2020 03 16 11 04 43 01


Лук'яненко, Л. Г. Шлях до відродження : в 13 т. / Л. Г. Лук'яненко. - Київ : Юрка Любченка, 2014 - 2015

Т. 1 : За Україну, за її волю... ; Сповідь у камері смертника ; Вірую в Бога і в Україну ; Нобелівські мрії ; Листи. - 2014. - 536 с.

Перший том містить три твори, статтю про висунення автора на здобуття Нобелівської премії миру та листи. Твори "За Україну, за її волю", "Сповідь у камері смертників" та "Вірую в Бога і в Україну" мають спільне фактологічне джерело - ув'язнення. Вірність ідеї національної свободи і готовність задля неї до будь-яких жерт і страждань становить велику цінність твору.

 
2020 03 16 11 05 07 01

Статути Збройних Сил України. - К. : Філюк О. В., 2014. - 449 с.
 
2020 03 16 11 05 42 01

Світова гібридна війна: український фронт : [кол. монографія] / Нац. ін-т стратегічних досліджень ; голов. ред. і упоряд. В. П. Горбулін. - Київ : Видавництво НІСД, 2017. - 496 с.


У колективній монографії, підготовленій фахівцями Національного інституту стратегічних досліджень, вперше у вітчизняній та світовій науці детально досліджено явище світової гібридної війни в перспективі російської агресії проти України. Сутність гібридної війни розглянуто у контексті системної кризи світової безпеки, а її феномен - як новітній вид глобального протистояння. Детально розглянуто причини та передумови російської агресії проти України, її стратегічні цілі, а також особливості ведення гібридної війни у різних вимірах: воєнному, політичному, економічному, соціальному, гуманітарному, інформаційному. Аналізуються локальні успіхи нашої держави у протидії ворожим планам РФ за окремими напрямами. Зроблено загальний висновок про доведення Україною своєї спроможності як держави, що відстоює свій суверенітет у боротьбі з агресором. Розглянуті питання реформування міжнародних безпекових інститутів та пошуку балансу сил у новій, гібридній реальності.

 
2020 03 16 11 06 17 01


Катастрофа і тріумф. Історії українських Героїв / за заг. ред. Л. Івшиної ; упоряд. М. Семенченко ; відп. ред. А. Мотозюк. - Київ : Українська прес-група, 2016. - 296 с.


Ця книга - про тих, хто пішов боронити нашу землю та зберегти єдність країни. Про тих, хто робив героїчні вчинки, просто добре виконуючи свою роботу і залишаючись вірним присязі. Вона - про силу, волю , мужність. Про Героїв. Тих, хто загинув, і тих, хто вижив, пройшов, пережив. За час війни на сході "День" зібрав і опублікував стільки історій, що вистачило б на кілька томів. І далі продовжуємо їх записувати. Тут ви можете прочитати знакові історії про знакові події цієї неоголошеної війни на Донбасі. Можливо, не всі вони припадуть вам до душі, але ви вже ніколи не бачитимете війну абстрактною і далекою, навіть якщо живете за тисячі кілометрів від неї і вам не чутно "Градів"...

 
2020 03 16 11 07 08 01


Антитерористична операція. Мобілізація. Соціальні гарантії учасникам АТО : практ. посіб. / упоряд. : А. В. Григоренко, Л. С. Григоренко. - Київ : Центр учбової літератури, 2016. - 168 с.


Посібник розрахований на військовозобов'язаних, військовослужбовців, учасників антитерористичної операції та осіб, які брали участь в забезпеченні її проведення, осіб, які переміщені з районів проведення антитерористичної операції, волонтерів.

 
2020 03 16 11 07 39 01


Актуальні проблеми забеспечення національної безпеки України : матеріали наук.-практ. конф., 6 грудня 2005 р. / редкол. : О. М. Джужа (голова) та ін.; відп. за вип. В. А. Ліпкан ; Київський нац. ун-т внутрішніх справ. - К. : Текст, 2005. - 206 с.

 

Учасники науково-практичної конференції, що відбулася 6 грудня 2005 року в Києві, обговорили актуальні проблеми забезпечення національної безпеки України, приділивши особливу увагу методологічним проблемам національної безпеки, інформаційної безпеки та безпеки освіти. Чільне місце посіли питання формування та практичного застосування сил національної безпеки, організації недержавної системи безпеки. Окремо розглядалися найбільш серйозні загрози національній безпеці на сучасному етапі її розвитку. У роботі науково-практичної конференції взяли участь науковці Ради національної безпеки і оборони України, Антитерористичного центру СБ України, ДСТЗІ СБ України, ВВ МВС України, ГУ МВС України в м. Києві, Генерального Штабу ЗС України, Київського національного університету внутрішніх справ, Академії управління МВС України, Національної академії оборони України, Національної академії Служби безпеки України, Інститут безпеки РФ, експерти державних установ та неурядових організацій.

 
2020 03 16 11 08 08 01


Макнаб, К. Як вижити в екстремальних умовах. Прийоми і методи, які використовує спецназ / К. Макнаб ; пер. з англ.: В. Скоробагатова, К. Озерової. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 320 с.


Посібник із виживання в екстремальних умовах створено на основі досвіду підрозділів спеціального призначення. Ви дізнаєтесь, як побудувати надійне укриття, розпалити вогонь у будь-яких умовах, відрізнити їстівні рослини від неїстівних, розставляти пастки, полювати, добувати воду... Ваші шанси вижити в надзвичайній ситуації підвищаться, якщо ви навчитеся орієнтуватися на місцевості, правильно подавати сигнали, надавати першу медичну допомогу!

 
2020 03 16 11 08 19 01


Дах, Ганс фон. Техніка бою. Бій за особливих обставин. Т. 2. Ч. 1 / Ганс фон Дах ; пер. з нім. К. Котюк ; наук. ред. О. Фешовець. - Львів : Астролябія, 2015. - 168 с.


Фундаментальний швейцарський підручник з основ загальновійськового бою від автора "Тотального опору". У ньому детально і доступно описано види техніки сучасного бою і командування військовими підрозділами, розвідки і контрдиверсійної роботи, особливості застосування зброї, будування фортифікаційних споруд та інженерних загороджень, правила організації маршу та розквартирування, постачання війська, санітарної служби, військового вишколу тощо. Професійний, але пристрасний текст військового фахівця і патріота має потужний мотиваційний потенціал, а доповнений рисунками, схемами і таблицями, він може бути легко засвоєний.  Призначається для офіцерів, сержантів, рядових Збройних Сил України, а також усіх, хто хоче належно підготуватися до захисту своєї країни від агресії ворога та збільшити свої шанси на виживання у бою. У цій частині розкриваються основи ведення бойових дій у населеному пункті та лісі, а також особливості боротьби за фортифікаційні споруди.

 
2020 03 16 11 08 38 01

Дах, Ганс фон. Тотальний опір: інструкція з ведення малої війни для кожного . Ч. 1 / Ганс фон Дах ; пер. з нім. Х. Назаркевич ; наук. ред. О. Фешовець. - [3-е вид., опрацьов.]. - Л. : Астролябія, 2015. - 164 с.


Легендарна книга швейцарського воєнного експерта майора Ганса фон Даха є чудовим посібником, метою якого є навчити, як перемагати навіть тоді, коли супротивником є, здавалося б, непереможна і суттєво переважаюча військова потуга. Автор розкриває моральні засади, стратегічні цілі, тактику і бойові техніки т. зв. малої війни. Вихідним принципом служить переконання, що боротьба за свободу не завершується навіть після нищівної поразки у регулярній війні, навіть після цілковитого розгрому армії. Із надзвичайною ясністю розкриваються принципи організації руху опору, створення формацій малої війни, забезпечення їх зброєю, боєприпасами, харчами, здійснення диверсій, засідок, методи протидії каральним заходам ворога тощо. Книга проілюстрована численними рисунками автора, які, зображаючи зразки бойових акцій та технік опору, значно полегшують засвоєння матеріалу.

 
2020 03 16 11 09 10 01


Торба, В. Я - свідок. Записки з окупованого Луганська / В. Торба ; за заг. ред. Л. Івшиної ; відп. ред. А. Мотозюк. - Вид. 2-е, перероб. - Київ : Українська прес-група, 2016. - 384 с.

 


У книжці зібрано спогади, фрагменти щоденника та статей у «Дні», які із окупації для автора стали вікном в Україну. Інколи без світла, інколи без надії на звільнення, інколи без можливості повідомити про себе з тенет заблокованого міста, яке перетворилося на пастку. Та він був переконаний, що читачі в Києві чи Одесі, Харкові чи Львові мають зсередини бачити, як Зло розпинає схід нашої країни. Не лише заради фіксації, не тільки для розсмоктування гарячих подробиць, а насамперед для правильних висновків. Це та книга, типографська фарба якої пахне кров’ю і просякнута слізьми. Вона розповість про втрату і біль, про героїзм і безпорадність, про те, що довелося пережити українцям на Донбасі і що ще доведеться нам винести. Зрештою до чого ми маємо бути готові...

 
2020 03 16 11 09 35 01


Військові статути збройних сил України : зб. офіц. текстів, законів. - Київ : Центр учбової літератури, 2016. - 353 с.


До збірника увійшли закони, що регламентують військову службу в Україні. Зокрема, Закон України: "Про статут внутрішньої служби Збройних Сил України"; "Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України"; "Про Стату гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України"; "Про стройовий статут Збройних Сил України"; "Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України".

 
2020 03 16 11 09 55 01

Стахневич, Л. В. Вогнева підготовка: підготовка стрілецької зброї і протитанкового гранатомета до стрільби та прийоми і правила стрільби з них : навч. посіб. (з метод. рек.) / Л. В. Стахневич ; Київський нац. ун-т ім. Т. Шевченка, Військовий ін-т. - К. : Ліра-К, 2015. - 193 с.

В даному навчальному посібнику питання підготовки стрілецької зброї до стрільби, в тому числі і перевірки бою та приведення її до нормального бою, а також прийом та правила стрільби зкомпановані, систематизовані та викладені у відповідності з місцем та роллю вогневої підготовки, як предмету навчання, навчальному плані з урахуванням вимог кваліфікаційних характеристик.

 
2020 03 16 11 10 17 01


Цитати Сходу : збірка спогадів 2014-2015 / упоряд. С. Могилко. - Черкаси : Третяков О. М., 2015. - 176 с.


"Цитати Сходу" - це реальні історії, думки, переживання очевидців війни на Донбасі, від бійців та військових журналістів, від волонтерів та переселенців, написані ними в період з літа 2014 року по літо 2015 року. цей рік війни став найтяжчим випробуванням для українців та загартував дух волі - незламної волі до перемоги. Цитати Вільних Людей, зібрані у цій книзі, мають стати напуттям для кожного Патріота.

 
2020 03 16 11 10 37 01


Поле битви - Україна. Від "володарів степу" до "кіборгів". Воєнна історія України від давнини до сьогодення / [Б. Черкас, О. Сокирко, А. Плахонін [та ін.] ; упоряд. К. Галушко ; Ін-т історії України НАН України, Київський нац. ун-т ім. Т. Шевченка]. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 351 с.

 

Сьогодні, коли відбуваються потужні зрушення в суспільному сприйнятті минулого, відновлюється інтерес до історії України. Пропонована книжка може відповісти на чимало питань, які цікавлять і турбують кожного українця.

 
2020 03 16 11 10 57 01


Якимович, Б. З. Українська військова та воєнна історія : [зб. наук. пр.]. Ч. 1. Події, постаті, символи / Б. З. Якимович ; редкол.: П. Ткачук (авт. ідеї, голов. упоряд. і наук. ред.) [та ін.]. - Львів : НАСВ, 2015. - 231 с.

 

Збірник адресований українським воїнам, учасникам вітчизняної війни, що розпочалася 2014 року, у великий ювілей українського Пророка Тараса Шевченка. Патріот, захисник Батьківщини має знати рідну непросту історію...

 
2020 03 16 11 11 14 01


Якимович, Б. З. Українська військова та воєнна історія : [зб. наук. пр.]. Ч. 2. Нехай вічна буде слава... / Б. З. Якимович ; редкол.: П. Ткачук (авт. ідеї, голов. упоряд. і наук. ред.) [та ін.]. - Львів : НАСВ, 2015. - 216 с.

 

Збірник адресований українським воїнам, учасникам вітчизняної війни, що розпочалася 2014 року, у великий ювілей українського Пророка Тараса Шевченка. Патріот, захисник Батьківщини має знати рідну непросту історію...

 
scom


Попова, Т. В. Стратегічні комунікації : словник / Т. В. Попова, В. А. Ліпкан ; за заг. ред. В. А. Ліпкана ; М-во інформ. політики України, М-во оборони України [та ін.]. - Київ : Ліпкан О. С., 2016. - 416 с.


Словник є першим в Україні виданням, в якому розглядвється з позицій системного підходу та сучасних інформаціологічних та комунікативних стратегій феномен стратигічних комунікацій. У ньому зібрані основні поняття і терміни, якими послуговуються у сфері стратегічних комунікацій, а також користуються при реалізації кожного їх компонента.

   
 
yprav


Основи військового управління : навч. посіб. Ч. 2. Євроатлантичні процедури і стандарти управління підрозділами / В. А. Ожаревський [та ін.]. - Львів : НАСВ, 2018. - 115 с.


У навчальному посібнику викладені питання вивчення основних положень з організації дії командира підрозділу ланки відділення-взвод-рота, способи дій підрозділів в основних видах бою за Євроатлатичними процедурами і стандартами управління підрозділами.

 
tank


Рєпін, І. В. Основи застосування механізованого відділення (танка) в сучасному загальновійськовому бою : навч. посіб. / І. В. Рєпін, Є. В. Вірко. - 2-е вид., без змін. - Львів : НАСВ, 2019. - 250 с.


У навчальному посібнику на основі вимог сучасних керівних документів, досвіду бойового застосування механізованих (танкових) підрозділів у локальних війнах і збройних конфліктах останніх десятиліть розглядаються основи застосування механізованого відділення (танка) в сучасному загальновійськовому бою.

 
dayami


Управління діями механізованого відділення (танка) під час підготовки та ведення бойових (тактичних) дій : навч. посіб. / С. В. Похнатюк [та ін.]. - Львів : НАСВ, 2019. - 146 с.


У навчальному посібнику на основі вимог сучасних керівних документів, досвіду бойового застосування механізованих (танкових) підрозділів у локальних війнах, збройних конфліктах останніх десятиліть та антитерористичної операції на території України розглядається порядок та зміст роботи командира механізованого відділення (танка) з організації бою (тактичних дій) та управління відділенням під час бою (тактичних дій).

 
rozvidka


Розвідка в батальйоні : навч.-метод. посіб. / В. А. Ожаревський [та ін.]. - Львів : Академія сухопутних військ, 2014. - 112 с.


Наданий матеріал надає можливість ознайомитися із формами, прийомами і способами організації та ведення розвідки розвідувальними органами, що виділяються від механізованого (танкового) батальйону, батальйонної тактичної групи, при ведені сучасного загальновійськового бою та при участі у стабілізаційних діях.

 
white


Стратегічний бюлетень прикордонної безпеки України. Біла книга - 2015 / Л. М. Баран [та ін.] ; за ред. В. О. Назаренка, В. М. Серватюка, О. В. Бляшенка ; Адмін. Держ. прикордон. служби України. - Київ : Арт Економі, 2016. - 240 с.


Стратегічний бюлетень прикордонної безпеки України. Біла книга - 2015 виданий відповідно до Закону України "Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави" з метою інформування громадськості про діяльність Державноі приордонної служби України, а ткож про стан та перспективи розвитку прикордонної політики України.

 
album


Альбом схем дій підрозділів (відділення, взвод, рота, батальйон) / П. П. Ткачук [та ін.]. - Львів : НАСВ, 2019. - 67 с.


В "Альбомі схем дій підрозділів (відділення, взвод, рота, батальйон)" на основі вимог керівних документів, зокрема Наказу НГШ ГК ЗСУ від 25.04.2018 №170, досвіду бойового застосування підрозділів СВ ЗСУ в ході проведення ООС (АТО) розглядаються схеми дій підрозділів у ланці "відділення-батальйон" в різних видах бою (тактичних дій) застосування підрозділів артилерії та порядок інженерного забезпечення підрозділів в різних видах бою.

Перегляди: 3110

ScopusWOSSDESPLzbMATHWARSEBEIEASPBDJTeamIOPScienceJstoreOECDWileySTATISTAICUINCOSIUSIAZ

Наша адреса: 18031, м. Черкаси, вул. Університетська, 22

Телефон: (0472) 35-52-29, (0472) 37-30-92

Електронна пошта: biblioteka.cnu@gmail.com, biblioteka.cnu@ukr.net, biblioteka@cdu.edu.ua