Електронні адреси бібліотеки: gmail biblioteka.cnu@gmail.comemail biblioteka.cnu@ukr.netemail 1 biblioteka@cdu.edu.ua      Соціальні мережі бібліотеки: instagram Instagramfacbook Facebooktelegram Telegram

Шаблоны Joomla здесь

День пам'яті Героїв Крут

 

Зі сходом сонця 29 січня 1918 р. на Чернігівщині відбувся бій під Крутами.

На початку січня 1918 р. більшовики встановили контроль у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях та розгорнули наступ на Київ. 24–27 січня 1918 р. запеклі бої розгорнулись за станцію Бахмач. 

Коли українські війська відступили до станції Крути, на їх підтримку було направлено Першу Українську юнацьку (юнкерську) школу ім. Б. Хмельницького у складі чотирьох сотень (400–450 курсантів і 20 старшин (офіцерів) та першу сотню (116–130 осіб) новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців. До них приєдналися ще близько 80 добровольців із підрозділів місцевого Вільного козацтва з Ніжина. Після запеклого багатогодинного бою, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили зі станції Крути до своїх ешелонів. 27 студентів та гімназистів, які перебували у резерві, під час відступу потрапили у полон. Наступного дня вони були розстріляні або замордовані згодом їх поховали на Аскольдовій могилі у Києві. Утрати українських військ під Крутами оцінюють у 70–100 загиблих, за сучасними підрахунками. Серед них – 37–39 вбитих у бою та розстріляних студентів i гімназистів. Втрати бiльшовицьких військ під Крутами були значними, сягали тільки вбитими 300 вояків.


Kruty 3

Важливі акценти:

vБій під Крутами став успішною оборонною операцією. Наступ переважаючих сил ворога було зупинено на декілька днів. Це дало змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу.

vБрестський мир означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.

vНезалежність Української Народної Республіки довелося захищати від російської військової агресії на початках силами добровольчих формувань.

vЗгодом українські війська за підтримки німецьких та австро-угорських (завдяки Брестському договору) звільнили від більшовиків всю територію України.

Kruty 2

Після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за державну незалежність. На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті Герої Крут закріплено у Постанові ВР від 16 травня 2013 р. «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами». У 2006 р. на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут».

Сміливість та жертовність крутянців зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому героїв Крут у публіцистиці часто називають “першими кіборгами”.

Kruty 1

Учасником бою під Крутами був наш земляк із Золотоніщини політичний  діяч і педагог,  керівник повстанського загону в Холодному Яру Іван Ількович Шарий (1894 – 1930 рр., с. Вереміївка).

Минуло 106 років, а ми знову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв. Зараз зі зброєю в руках крок за кроком  наші українські патріоти наближають нашу перемогу над рашистами. Тоді захисники української незалежності не змогли вистояти в боротьбі з переважними силами агресора. Сьогодні наші захисники завершають їх справу. У нас є професійна, патріотична,  вмотивована армія та міжнародна підтримка.

У читальному залі суспільних наук є література певної тематики. Тож запрошуємо наших користувачів до ознайомлення з нею!

Kruty 5

Ми сильні! Ми непереможні!

 Слава Україні! Героям Слава!

Перегляди: 147

ScopusWOSSDESPLzbMATHWARSEBEIEASPBDJTeamIOPScienceJstoreOECDWileySTATISTAICUINCOSIUSIAZ

Наша адреса: 18031, м. Черкаси, вул. Університетська, 22

Телефон: (0472) 35-52-29, (0472) 37-30-92

Електронна пошта: biblioteka.cnu@gmail.com, biblioteka.cnu@ukr.net, biblioteka@cdu.edu.ua