Електронні адреси бібліотеки: gmail biblioteka.cnu@gmail.comemail biblioteka.cnu@ukr.netemail 1 biblioteka@cdu.edu.ua      Соціальні мережі бібліотеки: instagram Instagramfacbook Facebooktelegram Telegram

Компоненты, модули, шаблоны и другие Расширения Joomla

До 30-ти річчя з часу утворення Корсунь-Шевченківського історико-культурного заповідника (1994)

Ко́рсунь-Шевче́нківський держа́вний істо́рико-культу́рний запові́дник — науково-дослідний та культурно-освітній заклад у м. Корсуні-Шевченківському Черкаської області, він має об'єднання різнопрофільних музеїв, а також  низку історико-культурних пам'яток як національного так і  місцевого значення, об'єднує території історико-культурного та природно-заповідного фонду м. Корсунь-Шевченківський, смт  Стеблів, сіл Квітки та Виграїв загальною площею 103 га. на яких знаходяться 27 пам'яток археології, архітектури, історії, мистецтва та природи. Серед них - об'єкти національного значення: пам'ятки архітектури XVIII-XIX ст. - будівлі колишньої садиби найясніших князів Лопухіних-Демидових; пам'ятка садово-паркового мистецтва ХVІІІ-ХІХ ст. - ландшафтний парк. Розташовані на гранітних островах р. Росі, вони є справжньою перлиною України і зачаровують впродовж століть кожного своєю первісною красою.

На території Заповідника знаходяться святині - могили художника І. Сошенка, батька і діда письменника І. Нечуя-Левицького, хореографа В.  Авраменка.

Музеї Заповідника спроможні задовільнити різнопланові інтереси своїх відвідувачів.  Мілітарний музей пропонує неупереджений виклад історії наступальної операції, знайомить з документами, нагородами, особистими речами, військовим спорядженням, зразками зброї учасників битви з обох сторін, з діорамою "Корсунь-Шевченківська битва 1944 р." Для тих, хто цікавиться зброєю, безумовний інтерес викличуть зразки військової техніки періоду Другої світової війни, що знаходяться перед музеєм. В експозиції історичного музею представлені матеріали археологічних розкопок, унікальні речі козацької доби, діорами "Корсунська битва 1648 р." та "Антикріпосницьке повстання 1855 р. на Корсунщині"; експонати, що розповідають про перебування в Корсуні Тараса Шевченка. У художній галереї експонуються, зокрема, роботи І. Сошенка та  І. Іжакевича. Незабутнє враження залишать персональні зали художників Б. Федоренка, С. Дуплія, М. Прокопенка, І. Куща. Меморіальний музей К. Г. Стеценка у с. Квітках представляє життя і творчу діяльність великого композитора. У літературно-меморіальному музеї І. С Нечуя-Левицького у смт Стеблеві є меморіальна кімната та робочий кабінет класика української літератури.

korsun shev2

Корсунь-Шевченківський історико-культурний заповідник відкритий до співпраці у галузі досліджень. Унікальним інформативним банком даних є предмети фондосховища, що належать до Другої світової війни, колекції письменника І. Нечуя-Левицького, письменника-шевченкознавця П. Жура, видатного українського хореографа В.  Авраменка, твори образотворчого мистецтва М. Прокопенка та ін. Велику цінність має розмаїття флори і фауни ландшафтного парку.

З 1994 р. започатковане науково-популярне історичне видання "Корсунський часопис", на сторінках якого, зокрема, друкуються статті сучасних українських істориків, а також результати досліджень науковців Заповідника. "Корсунський часопис" готовий надати свої сторінки для цікавих публікацій матеріалів з історії України.

  • На території заповідника розташовано об'єкти природно-заповідного фонду, що перебувають в його віданні:
  • Корсунь-Шевченківський парк — парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення;
  • Гора Янталка — ботанічна пам'ятка природи місцевого значення;
  • Каштан Шевченка — ботанічна пам'ятка природи місцевого значення;
  • Острів Зелений — геологічна пам'ятка природи місцевого значення.

korsun shev3

Метою діяльності заповідника є вивчення та популяризація об'єктів історичної спадщини та природних пам'яток Корсунщини, забезпечення їх охорони та раціонального використання.

Перегляди: 135

ScopusWOSSDESPLzbMATHWARSEBEIEASPBDJTeamIOPScienceJstoreOECDWileySTATISTAICUINCOSIUSIAZ

Наша адреса: 18031, м. Черкаси, вул. Університетська, 22

Телефон: (0472) 35-52-29, (0472) 37-30-92

Електронна пошта: biblioteka.cnu@gmail.com, biblioteka.cnu@ukr.net, biblioteka@cdu.edu.ua